Educatieve trajecten bij Toneelschuur Producties

Block

Toneelschuur Producties is het oudste en grootste productiehuis van Nederland. Ieder theaterseizoen ontwikkelen we bij al onze producties educatief materiaal en rondom enkele producties een uitgebreider Educatief Traject. Vlak voordat een Toneelschuurproductie de try-out fase ingaat, organiseren we een Openbare Repetitie. Zeer geschikt voor CKV en voor al de Cultuurscholen in Haarlem!

De producties in seizoen 2019-2020 hebben als overkoepelende thematiek dat ze allemaal te maken hebben met afkomst en klasse.

Op www.toneelschuurproducties.nl/educatie vind je meer informatie, achtergronden, lesbrieven en filmpjes bij onze eigen producties.

THE BEAUTY QUEEN OF LEENANE - Maren Bjørseth

nov - dec 2019

De veertigjarige Maureen (Keja Klaasje Kwestro), slooft in het armoedige dorp Leenane voor haar moeder Mag (Jacqueline Blom). Deze wil vooral niet dat Maureen een eigen leven gaat leiden, laat staan dat ze een man vindt. Maar dan ontmoet Maureen op een feest mooiboy Pato. Moeder Mag zet alle middelen in, geoorloofd of niet-geloorloofd, om haar dochter maar niet kwijt te raken. The Beauty Queen of Leenane is een donkere voorstelling vol herkenbare situaties, zwarte humor, muziek en hoop dat alles nog anders kan.

Educatie: lesbrief met achtergrondinformatie, theaterworkshop

Dimensies: Traditie - Innovatie / Feit - Fictie / Schoonheid - Lelijkheid

https://www.toneelschuurproducties.nl/queen

WEG MET EDDY BELLEGUEULE - Eline Arbo

jan - mrt 2020

EDUCATIEF TRAJECT I – THEATERTEKST SCHRIJVEN

Twee studenten Writing for Performance aan de HKU (en tevens oud-Ambassadeurs) verzorgen de workshop Theatertekst Schrijven, waarbij je in korte tijd zelf leert een korte theaterscène te schrijven, met de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in je achterhoofd.

Educatief Traject I bestaat uit:
- Inleiding van de regisseur - eind november 2019
- Repetitiebezoek - half december 2019
- Schrijfworkshop - januari 2020
- Voorstellingsbezoek - di 21, wo 22 of vr 24 jan

Eline Arbo (winnares BNG Bank Theaterprijs 2018) maakt, na ‘Het lijden van de jonge Werther’, opnieuw een eigen theatrale en muzikale bewerking van een succesroman: ‘Weg met Eddy Bellegueule’ van Édouard Louis. De roman was in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk. Ook in Nederland werd het zeer enthousiast ontvangen: “Gruwelijk goed geschreven.”
(de Volkskrant)

Dimensies: Feit - Fictie / Individueel - Coöperatief

https://www.toneelschuurproducties.nl/eddy/

HET ZUIDEN - Olivier Diepenhorst

mrt 2020

Educatie: Educatief traject II – presentatie voorafgaand aan de voorstelling

Tijdens dit traject maken jongeren het werkproces van de makers van deze productie van dichtbij mee. Daarnaast maken ze hun eigen versie van het verhaal, die wordt bezocht door familieleden, vrienden en vrijwel altijd ook door de cast van de voorstelling.

Educatief Traject II bestaat uit:
- Inleiding - eind januari 2020
- Repetitiebezoek - voor (week 10 feb) of na de voorjaarvakantie (week 24 feb)
- Presentatie + voorstellingsbezoek - vr 20 maart

De Amerikaanse burgeroorlog staat op het punt van uitbreken als een jonge luitenant uit het Noordelijke leger bevangen wordt door een verzengende verliefdheid voor een planterszoon uit het Zuiden. Een verboden passie wordt in bloed gesmoord, nog voordat er woorden aan gegeven kunnen worden.

Dimensies: Feit - Fictie / Individueel - Coöperatief

https://www.toneelschuurproducties.nl/zuiden/

KASIMIR EN KAROLINE - Nina Spijkers

mei 2020

Educatief traject II – presentatie voorafgaand aan de voorstelling

Tijdens dit traject maken jongeren het werkproces van de makers van deze productie van dichtbij mee. Daarnaast maken ze hun eigen versie van het verhaal, die wordt bezocht door familieleden, vrienden en vrijwel altijd ook door de cast van de voorstelling.

Educatief Traject II bestaat uit:
- Inleiding - eind maart/begin april 2020
- Repetitiebezoek - na Pasen, week van 15 april 2020
- Presentatie + voorstellingsbezoek - di 19 mei 2020

Deze geestige, muzikale, fonkelende en feestelijke voorstelling speelt zich af op een feestelijke locatie: een kermis. Een over de top wereld van excessen, bier, fonkelende lichtjes, harde muziek en suikerspinnen. Hier komen mensen uit verschillende klassen elkaar tegen, van rijke zakenmannen tot hoeren. Ondertussen stevent het land af op een nieuwe economische crisis. Een van de kermisbezoekers is Kasimir, die net zijn baan als taxi chauffeur verloren. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriendin Karoline hem om die reden niet meer wil. Weggeduwd door Kasimir richt Karoline haar pijlen op andere mannen…

Dimensies: Feit - Fictie / Individueel - Coöperatief

https://www.toneelschuurproducties.nl/kasimir/