Inleiding

The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger

Colin MacCabe, Tilda Swinton, Bartek Dziadosz & Christopher Roth
Cracking the Frame

Het leven en de ideeën van de geëngageerde Britse schrijver John Berger in vier seizoenen

Vaak werd hij beschouwd als de laatste Renaissancemens – de geëngageerde Britse schrijver, kunstcriticus en kunstenaar John Berger (1926 - 2017), een man die zijn scherpzinnige ideeën koppelde aan een enorme eruditie. Veel waardering oogstte hij met zijn boek Ways of Seeing, in het Nederlands verschenen als Anders zien, waarin hij verborgen ideologieën blootlegde in de Westerse kunst en esthetica door de eeuwen heen. Dit ‘kritisch kijken’ wist hij te populariseren dankzij de gelijknamige BBC-documentaireserie.
In The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger, waaraan vijf jaar is gewerkt, worden in vier portretten de verschillende facetten van zijn leven en ideeën in beeld gebracht. De makers zijn vier goede vrienden van hem: filmproducent Colin MacCabe, actrice Tilda Swinton, en filmmakers Bartek Dziadosz en Christopher Roth. Hun portretten plaatsten Berger in het wisselen der seizoenen in Quincy, een gehucht in de Franse Alpen waar Berger sinds 1973 woonde.

NB. Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld

Filmschuur eXtra
De film wordt voorafgegaan door een inleiding van kunstcriticus Merel Bem. De inleiding begint om 16:45 uur, de film wordt aansluitend vertoond.

Merel Bem (1977) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en New York University. Sinds 2000 schrijft ze over beeldende kunst, fotografie en kleding voor de Volkskrant en diverse tijdschriften en publicaties, waaronder Harper’s Bazaar en Boekman. In 2016 verscheen zowel haar boek Doorkijken, over de rol die beeldende kunst in haar dagelijks leven speelt, als Dit boek gaat niet over mode, een bundel over kleding en waarom mensen dragen wat ze dragen, die ze met Cécile Narinx en Marije van Regenmortel samenstelde. Merel Bem woont en werkt in Haarlem.

Geen actuele speeltijden