De koning sterft

Toneelschuur Producties
Première

Absurdistische klassieker met o.a. Abke Haring (winnares Theo d'Or)

Gebaseerd op de absurdistische klassieker De koning sterft van Ionesco maakt Olivier Diepenhorst samen met Abke Haring (winnares Theo d’Or Hamlet vs Hamlet), Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met het grote einde.

De koning is net monter uit bed gestapt als zijn dierbaren hem komen vertellen dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. Gisteren was hij nog almachtig heerser, maar vandaag weigert zelfs zijn eigen lichaam te gehoorzamen als hij het beveelt door te blijven leven. Met humor en lichtheid neemt Ionesco de koning mee op zijn laatste reis, die via ongeloof en angst leidt naar acceptatie en berusting. Tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.

Ionesco was een absurdist, iemand voor wie god niet meer bestaat en die geen zin kan ontdekken in het bestaan. In 1962 was hij ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en schreef dit intrigerende stuk waarin niet alleen de koning, maar met hem ook zijn hele koninkrijk sterft.

Olivier Diepenhorst over De koning sterft

“Met het sterven van de Koning, verdwijnt ook alles wat hij ooit gedacht, gevoeld of waargenomen heeft. Want waar zou het kunnen blijven? Als kind al kon ik mijn hoofd breken over de absurditeit van ons eigen bestaan en was ik gefascineerd door de vraag waarom er überhaupt ‘iets’ is in plaats van ‘niets’. Ik vind het mooi hoe Ionesco in het schemergebied tussen leven en dood op zoek gaat naar hoe we om moeten gaan met de wetenschap dat we er ooit niet meer zullen zijn.”

Credits
regie & bewerking Olivier Diepenhorst tekst Eugène Ionesco vertaling Tom Kleijn  met Jip van den Dool, Abke Haring, Krisjan Schellingerhout, Imke Smit decor Marc Warning kostuumontwerp Vita Mees lichtontwerp Casper Leemhuis geluidsontwerp Pim van den Heuvel dramaturgie (stage) Laura Schomaker  met dank aan Koen Tachelet, Tuincentrum De Oosteinde Vijfhuizen

Voorstellingen

  • 20:00 Uitverkocht
Amsterdam
Eindhoven
Almere
Drachten
Utrecht
Den Haag
Tilburg
Leiden
Amstelveen
Rotterdam
Amersfoort
Maastricht
Nijmegen
Arnhem