Het temmen van de feeks

Toneelschuur Producties
Op Tournee

Het is een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen Volkskrant ★★★★

Roeland Fernhout ontroert als feeks in kleurrijke Shakespeare NRC Handelsblad ★★★★

Katherina is een vrouw met wie niemand wil trouwen. Haar zusje Bianca, in alles haar tegenbeeld, is veel geliefder. Bianca mag van hun vader echter pas trouwen als ook Katherina aan de man is gebracht. Hoewel dit een helse opdracht lijkt, gaat de rijke Petruchio de uitdaging aan om deze feeks te temmen. Maar wie temt nu eigenlijk wie?

In Het temmen van de feeks worden alle vrouwenrollen door mannen en alle mannenrollen door vrouwen gespeeld. Met in de hoofdrollen Roeland Fernhout als feeks Katherina en Astrid van Eck als Petruchio. Regisseur Nina Spijkers neemt Shakespeare's (seksistische) komedie als vertrekpunt om te onderzoeken hoe bepalend gender rolpatronen zijn. Wat is de erfenis van stereotypen en hoe breken we los van deze conventies om werkelijk gelijk te zijn?

Nina Spijkers over Het temmen van de feeks
De afgelopen twee jaar heb ik persoonlijk als een enorme zoektocht ervaren naar wat mijn stem als vrouwelijke theatermaker. Ik deed me graag voor als 'one of the guys'. Ook ik heb me wel eens schuldig gemaakt aan het wegzetten van feminisme als iets schreeuwerigs en ‘lekker mannen haten’. Pas sinds kort zie ik het juist als kracht dat ik vrouw ben. Dat komt mede door fantastische nieuwe geluiden van vrouwen als Simone van Saarloos tot Lena Dunham. Time's up! Onze nieuwe zoektocht gaat over gelijkheid en kracht en niet over het onoverbrugbare verschil tussen mannen en vrouwen en de vrouw als slachtoffer hiervan. Ik geloof dat met dit toneelstuk deze thema’s te onderzoeken zijn op een interessante en geestige manier.”

Credits
regie Nina Spijkers tekst William Shakespeare vertaling Tom Kleijn met Astrid van Eck, Roeland Fernhout, Linde van den Heuvel, Julia Lammerts, Anne-Chris Schulting, Xander van Vledder kostuums Wojciech Dziedzic dramaturgie Martine Manten decor Katrin Bombe regie assistentie Karsten Duyvis foto Annaleen Louwes

recensies

Het is een genot om de actrices zich te horen uitleven in Shakespeares verzen Volkskrant ★★★★

Roeland Fernhout ontroert als feeks in kleurrijke Shakespeare NRC Handelsblad ★★★★

Genderbenderklucht met grimmig slotakkoord Trouw ★★★★

De rijkheid aan betekenis die Spijkers aanboort maakt haar ‘Het temmen van de feeks’ tot een zeer boeiende theaterervaring Theaterkrant (geeft geen sterren)

Dynamische voorstelling waarin Spijkers opnieuw haar enorme talent demonstreert Scènes ★★★★

Roeland Fernhout indrukwekkend in ‘Het temmen van de feeks’ Haarlems Dagblad (geeft geen sterren)

verder IN DE PERS

‘Ik geloof in klassiek repertoire en wat het ons kan leren. Maar we moeten het wel langs de meetlat van deze tijd leggen.’ Interview Nina in de Volkskrant 19 feb '19

‘Ik heb niet de ambitie het genderprobleem op te lossen. Wat ik wil bijdragen is vragen stellen en en bewustzijn creëren.’ Interview Nina in Haarlems Dagblad 21 feb '19

'Het risico om ernaast te zitten wil ik nemen in theater. Het leven is al zo saai.' Interview Roeland Fernhout in de Volkskrant 22 feb '19

EXTRA PROGRAMMERING

(Cultuur)Tafel van veel

Op dinsdag 26 februari is er een speciale (Cultuur)Tafel van Veel. Aan de Tafel Van Veel wordt elke laatste dinsdag van de maand gedineerd door mensen die elkaar nog niet kennen of wel kennen en zin hebben eropuit te gaan. We schuiven de tafels aan elkaar en Restaurant Dijkers serveert een smakelijke daghap. Aansluitend bezoekt u Het temmen van de feeks.

Backstage

Na afloop van de voorstelling op vrijdag 1 maart vragen de jongerenambassadeurs van de Toneelschuur (15-21 jr) de regisseur en acteurs het hemd van het lijf. Dit nagesprek is voor iedereen vrij toegankelijk.

Dit nagesprek is onderdeel van Backstage. Ben je jonger dan 25? Dan kost een Backstagevoorstelling E 12,- en een Backstagefilm E 6,-.

Boek&Schuur

De voorstelling op zaterdag 2 maart maakt onderdeel uit van Boek & Schuur (literaire theateravond die bestaat uit een uitgebreide - besloten - inleiding, een dagmenu in Café Toneelschuur en een bezoek aan een theatervoorstelling, gebaseerd op een roman van een bekende schrijver).

Cinema Toneelgroep Oostpool & Het Nationale Theater Toneelschuur Haarlem

De jongerenambassadeurs nemen je mee naar de leukste voorstellingen

Voorstellingen

Amstelveen
Eindhoven
Parktheater
Delft
Helmond
Rotterdam
Alkmaar
Almere
Corrosia
Utrecht
Amsterdam
Arnhem
Breda
Zwolle
Leeuwarden
De Harmonie
Groningen
Utrecht
Nijmegen
Tilburg
De NWE Vorst
Amersfoort
Den Haag