Inleiding
Bijgeboekt

ANIARA: Fragments of Time and Space

The Crossing / Klockriketeatern
Bijgeboekt

Europese première van multimediaal spektakel tijdens de 10e Koorbiënnale! 

ANIARA is een 90 minuten durende multimedia voorstelling voor koor, film, acteurs, dansers en instrumentalisten. Het koor wordt gevormd door de 16 zangers van The Crossing die de muziek uit het hoofd zingen. ANIARA is het Europese debuut van The Crossing, Amerika’s meest innovatieve professionele kamerkoor. Voor het theatrale deel tekent het Klockriketeatern uit Helsinki, een theatergezelschap befaamd om zijn vitale en visueel indrukwekkende voorstellingen.

ANIARA is gebaseerd op het epische gedicht uit 1956 van de Zweedse Nobelprijswinnaar Harry Martinson. Het verhaalt in 104 korte verzen over het laatste ruimteschip dat ergens in de verre toekomst de onbewoonbaar geworden Aarde verlaat, op zoek naar een nieuwe wereld. Het schip raakt echter, onderweg naar de onbereikbare constellatie Lyra, uit koers en zwerft verloren in de leegte van de eeuwigheid – die ook de leegte van het innerlijk van de reizigers weerspiegelt.

Zestig jaar na het ontstaan van het gedicht is het onvoorstelbare voorstelbaar geworden. Hoe sprookjesachtig of science fiction-achtig het lange tijd leek, juist de actualiteit en urgentie van het onderwerp was voor de makers van de voorstelling Dan Henriksson (Klockriketeatern) en Donald Nally (The Crossing) de reden om van het verhaal deze voorstelling te maken. De mate waarin onze planeet bedreigd wordt ís geen science fiction meer.

The Crossing Choir (VS), Klockriketeatern (FIN) decor, video en lichtontwerp: Joonas Tikkanen kostuumontwerp: Erika Turunen geluidsontwerp: Paul Vasquez acteurs: Matti Reita, Carl Alm choreografie en dans: Antti Silvennoinen slagwerk: Ted Babcock klarinet: David Kweksilber gitaar: Paul van Utrecht cello: Hans Woudenberg compositie: Robert Maggio dirigent: Donald Nally regie: Dan Henriksson 

Lees het interview met Neil Wallace, artistiek leider van de Koorbiènnale, hier.

Deze productie is een samenwerking tussen de Koorbiënnale, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem en de Toneelschuur, en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BNG Cultuurfonds en Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.

Voorstellingen