Cinema

Toneelgroep Oostpool / Het Nationale Theater

“Een toneelstuk om te worden gekoesterd.”  New York Times

De Amerikaanse schrijfster Annie Baker won met haar toneelstuk ‘The Flick’ in 2014 de Pulitzerprijs. Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater brengen het stuk onder de titel Cinema op de planken; een uit het leven gegrepen, bruisend, op tijden onhandig en nerdy verhaal over uit de tijd gevallen outsiders waar je op slag verliefd op wordt.
In een vervallen bioscoop dweilen drie onderbetaalde werknemers de vloer, maken popcorn en bedienen de ouderwetse 35-millimeter filmprojector. Ondertussen doden ze de tijd met het uitwisselen van indrukwekkende filmquotes en het ophoesten van iconische scènes uit hun favoriete blockbuster. Tussen het aftroeven door krijgen we langzaam zicht op wie deze mensen echt zijn. Hun strubbelingen met het leven blijken aangrijpender dan de spectaculaire filmscènes op het doek. Alle drie zijn ze als die oude filmprojector in een digitale tijd: hopeloos misplaatst, maar aantrekkelijk door hun eigenzinnigheid.

tekst: Annie Baker vertaling: Ariane Schluter regie: Jeroen De Man met: Mark Kraan, Eva Laurenssen, Emmanuel Ohene Boafo scenografie: Juul Dekker, Sarah Nixon muziek: Roald van Oosten licht: Prem Scholte

PERS

"Ontroerende voorstelling over bioscoopschoonmakers. Hun verhalen, hun twijfels, hun liefdes: ze worden bijna je vrienden [...] snedige dialogen, gelaagd spel en de textuur van het dagelijks leven [...] De Man toont zich andermaal een begenadigd acteursregisseur. De chemie tussen de spelers is vanaf het eerste moment ontwapenend en met name Mark Kraan speelt de rol van zijn leven." NRC

 ‘'Momentje van filmmagie. Cinema gaat van hilarisch naar ongemakkelijk en naar intiem en werkt op elk niveau." (Theaterkrant)

"Cinema van Toneelgroep Oostpool en Het Nationale Theater is een onvervalste ode aan de bioscoop en haar personeel. Door een sterk script, realistisch acteerwerk en een strakke regie ontstaat een perfecte illusie die ruim twee uur weet te boeien." (theater.nl)

Oneindig aandoenlijk. Een toneelstuk om te worden gekoesterd.” New York Times

Voor iedereen onder 25 jaar. Ga mee naar de leukste voorstellingen en films!

Geen actuele speeltijden