POQUELIN II

Stan / Toneelhuis / Olympique Dramatique/ NTGent/ Dood Paard / ARSENAAL/LAZARUS

Molière door de ogen van de beste Vlaamse gezelschappen is "een ouderwets dijenkletser." (De Standaard****)

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden”, aldus Molière en reden genoeg voor STAN om na Poquelin I opnieuw in zijn werk te grasduinen. Zeker staan op het programma: ‘Le Bourgeois Gentilhomme’ (1670), waarin Molière spot met een rijke burger die het gedrag en de levenswijze van de adel wil imiteren en ‘L’Avare’ (de Vrek, 1668), een tragikomedie over gierigheid, machtswellust, hebzucht, generatieconflict, waarheid en leugen, die bol staat van de absurde financiële en morele deals waar we elkaar mee bestoken.

"Vrijages, vrekken en verkleedpartijtjes: Poquelin II brengt Molière als een ouderwets dijenkletser." (De Standaard****)

"Maar het zijn vooral de acteurs zelf die van Poquelin II een goed stuk maken. Misschien houden we wel van Van Opstal en co. Om het ritme dat ze in hun woorden leggen. Om het ongelooflijke talent dat ze hebben. En door de mensen van wie we houden, laten we ons makkelijk overtuigen. Dat wist Molière 300 jaar geleden al." 
(Het Nieuwsblad****)

"Stan verplaatst ons naar het rumoerige theater van de 17de eeuw, toen acteurs niet op een overdrijving meer of minder keken, tot jolijt van het publiek."
(De Morgen ****)

"De grappen en levenswijsheden worden als een ratelend geweersalvo 2,5 uur lang door een formidabele cast - het spelplezier spat van het kleine podium - op het publiek afgevoerd. Ga het zelf zien."
(De Tijd)

 “Hoe omgaan met geld en de liefde? Het is het thema dat Molière aansnijdt in zowel ‘L’Avare’ als ‘Le Bourgeois gentilhomme’. (...) In een heerlijke double bill zetten Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen een komedie neer met beperkte middelen. Toch weten ze door het gigantische snelle ritme, de scherpe humor en de relativering van het medium theater en bij uitbreiding de kunsten met Poquelin II een voorstelling af te leveren die garant staat voor twee uur en half theater – letterlijk en figuurlijk – van de bovenste plank." (Concertnieuws)

 tekst Molière van en met Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen

 

Geen actuele speeltijden